На 19.03.2015 заплановано проведення спільної наради двох комісій ради, (пам’яткоохоронної і міжнародної)

На 19.03.2015 з 14.00 до 17.00 заплановано проведення спільної наради двох комісій ради, (пам’яткоохоронної і міжнародної), на яке запрошений перший заступник міністра І.Д. Ліховий. Засідання комісій (робоче) розпочнеться з 14:00, з 16:00 продовжиться з І.Д. Ліховим. Порядок денний засідання Комісії з питань охорони культурної спадщини і культурних цінностей та Комісії з міжнародних питань та культурно-просвітницької діяльності Громадської ради при МКУ за участі першого заступника міністра Ліхового І.Д., запрошених громадських діячів та експертів 1а. Затвердження порядку денного 1б. Інформація про підготовку Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю «Культурні цінності Криму та Донбасу: питання переміщення, повернення, супроводу, експертизи, збереження, музеєфікації». Резолюція: просити МКУ сприяти в організації проведення конференції.

  1. Розгляд проекту БФ «Місія Інтелектуальних Ініціатив» про створення за в м. Києві на вул. Прорізна, 3-5 (кадастровий номер земельної ділянки 8000000000:76:024:0030) Меморіального скверу Музичного провулку і вулиці Прорізної. (18.03.2015 дане питання розглядатиметеся Профільною комісією Київради) – додаток порядок денний.

Резолюція: просити МКУ надати дозвіл на переміщення пам’ятника М.С. Глінки на історичне місце в Меморіальний сквер Музичного провулку та вулиці Прорізної для виконання проекту.

  1. Розгляд питання про необхідність скасування наказу Міністерства культури України від 09.04.2012р.№ 320 «Про створення Музею історії Десятинної церкви» в складі Національного музею історії України.

Резолюція: рекомендувати МКУ спільно з дирекцією Національного музею історії України підготувати проект наказу, створити Робочу групу із залученням експертів та членів Громадської ради для вирішення інших проблемних питань Національного музею історії України.

  1. Вирішення питання щодо звільнення прибудинкової території Національного музею історії України від розміщених трьох малих архітектурних форм, поєднаних у єдину споруду, що використовується під церкву.

Резолюція: рекомендувати підготовити звернення до КМДА з вимогою прибрати МАФи з прибудинкової території.

  1. Про критичну ситуацію з дотриманням вимог законодавства про охорону культурної спадщини в м. Харкові (нове будівництво в історичному ареалі м. Харкова на вулиці Квітки-Основ’яненка,14, за погодженням профільного департаменту МКУ).

Резолюція: просити МКУ підготувати документацію про відкликання погодження на нове будівництво.

  1. Про критичну ситуацію з дотриманням вимог законодавства про охорону культурної спадщини на території Волинської області і, зокрема, в м. Луцьк.

Резолюція: просити МКУ створити Робочу групу з перевірки викладених фактів, скласти перелік планових виїзних перевірок з приводу дотримання пам’яткоохоронного законодавства в регіонах, історичних містах України.

  1. Проблема збереження комплексних пам’яток містобудування та архітектури місцевого (національного) значення на прикладі Комплексу «Вулиця Костьольна» та «Андріївський узвіз»: видача Свідоцтв на об’єкти, питання об’єктності у сфері охорони культурної спадщини та у сфері набуття прав власності (ціле або частина, складова – розгляд доповідної записки ГР при ГУМВС України в м. Києві, направленої голові комісії з питань охорони культурної спадщини ГР при МКУ минулого скликання), розміщення охоронних дощок на всіх об’єктах культурної спадщини, негативні наслідки надання з перевищенням повноважень висновків УОКС КМДА про можливість приватизації приватного спільного майна власників житла допоміжних приміщень (підвалів, горищ та інш) приватного житлового фонду, бюджетного медичного закладу як об’єктів культурної спадщини (як наслідок таких дій – захоплення землі під пам’яткою), узгодження перед проектної документації на проведення робіт з реконструкції підвалів, горищ, садиб, культових споруд під виглядом реставраційних робіт, що призводять до руйнації конструктивних елементів пам’яток (на прикладі вулиці Костьольної), негативні наслідки розведення руху автотранспорту (руйнація підпірних стін та фундаментів вулиці Костьольної, Андріївського узвозу) проблема укладання охоронних договорів на окремі об’єкти культурної спадщини як складові комплексної пам’ятки і на комплексну пам’ятку в цілому, здійснення контролю за виконанням охоронних договорів.

Резолюція: просити МКУ створити Робочу групу для: вивчення питання, здійснення контролю за виконанням норм чинного законодавства, аналізу дозвільної документації на нове будівництво, реконструкцію, реставрацію, реабілітацію, капітальні ремонти на зазначених комплексних пам’ятках, аналізу виконання діючого законодавства з метою написання пропозицій по внесенню змін і доповнень до нормативно-правових актів. 8.Аналіз дотримання норм чинного законодавства у сфері охорони культурної спадщини в Україні, в історичних містах України, знищення управлінь охорони культурної спадщини історичних міст на прикладі м. Києва. Розгляд Структури профільних департаментів МКУ та виконання профільними підрозділами нагляду за дотриманням законодавства в сфері охорони культурної спадщини. Створення інспекції з охорони культурної спадщини, як самостійний орган. Підпорядкувати інспекції з охорони культурної спадщини в історичних населених місцях органам благоустрою територій. Підготувати відповідні пропозиції до КМ України. Зазначене розмежування повноважень, з одного боку підвищить контроль охорони культурної спадщини історичних населених місць України, з іншого дозволить Мінкультурі не підвищувати штат інспекторів. Підпорядкувати благоустрій територій, як частину культурних заходів суспільного життя Міністерству культури України. Резолюція: просити МКУ направити звернення до: Кабінету Міністрів України з приводу надання офіційних роз’яснень щодо необхідності виконання постанови КМУ в частині Примірного переліку структурних підрозділів державних міських адміністрацій та необхідності відновлення попереднього становища ЗУ Про охорону культурної спадщини в частині повноважень місцевого органу охорони культурної спадщини міського голови – голови КМДА В.В. Кличка з приводу зупинення процесу ліквідації УОКС КМДА з огляду на виконання передумови необхідності знищення УОКС – звільнення з посади начальника ГУОКС КМДА Кухаренка Р.І.

  1. Розгляд офіційного звіту України про виконання Рішення 38 СОМ 7В.33, направленого до Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Резолюція: рекомендувати МКУ внести коригування в офіційний звіт. Зупинити всі незаконні будівництва (вул. Гончара, 17-23, пров. Десятинний,3-5 та інш.) в зоні охорони об’єкту культурної спадщини всесвітнього значення «Київ: Собор Св. Софії та прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська Лавра».

  1. Різне.

About Ruslan Dobrovolskyi

Комісія з міжнародних питань та культурно-просвітницької діяльності. Секретар
Опубліковано у Комісія з міжнаціональних відносини, Комісія з охорони культурної спадщини. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити коментар